Mi sem egyszerűbb, mint bemenni a konyhába és elkészíteni az ételt a családunk vagy önmagunk számára. A konyha, mely lehet kicsi vagy nagy, számtalan stílusban és felszereltségben, azt azonban nyilván nem sokan tudják, honnan indult a konyha, mint helyiség, hódító körútjára, világszerte.

Konyháink történelme
Konyháink történelme

Konyha a szabadban

A 15-16. század elejéig a konyha a szabad ég alatt volt. Ott gyújtottak tüzet és bár már elérték, hogy felülről fedett legyen a tűz, amin az ételt készítették, még mindig nem volt része a háznak. A különálló főzőfülke hatalmas fejlődésnek indult, amikor falakkal vették körbe és itt alhatott a szolgálók nagy része is.

Konyhája csak a királynak, főuraknak és a kolostorok háztartásainak volt.

A konyhák legfontosabb funkciója maga az ételek elő- és elkészítése volt, a szabad tűznek köszönhetően nagyon sokáig a „füstös helyiség” nevet viselte, hiszen a füst megrekedt a falak között, így valóban nem csak a meleg, de a füst is elviselhetetlen volt.

A kellemetlenségek ellenére a konyhák üzemeltetésének létjogosultsága csak a nemesi és főúri kiváltság részét képezte, a cselédség meleg helyet kapott a konyhában éjszakára. Praktikus és jól működő rendszer volt, hiszen ébredés után azonnal a háztartás vezetéséhez láthattak a szolgálók, így nem volt kérdés, hogy az étkezés volt a legfontosabb eseménye a napnak.

Legyen az egy reggeli, ebéd vagy vacsora, a nemesség mindent megtett annak érdekében, hogy minél több fogásból álljon a menüsor és a valóban jó szakácsokért ádáz küzdelmek folytak. 

A fejlődés megállíthatatlan

A konyhák történelmének következő állomása a padló volt. Már nem a szabad földön állt a konyha, hanem szalmával, kövekkel fedték le és számtalan esetben látni lehetett, hogy hozzákapcsolták a főúri kastélyokhoz. Nem kérdés, hogy a kezdetleges konyhát már a lakosság is használni kezdte, sőt, külön helyiséget is építettek, ahol az ételeket elkészíthették. Ezeket ma „nyári konyháknak” nevezzük, mely falvakban még számtalan helyen megtalálható.

A következő állomás a fűtés korszerűsítés

A kemencék és kályhák megjelenésével egyre nagyobb teret kapott a konyhák létjogosultsága. Már nem csupán az ételek elkészítésének területe volt, hanem a család központi helysége, ez pedig nem véletlen. Nagyon sok helyen a konyha volt az egyetlen terület, ahol fűtés volt, így az őszi-téli időszakban sokszor itt is aludtak.

A házak számtalan esetben nyitottabbakká váltak, így a konyha melege átjárta a szobákat. Ezzel könnyűszerrel lehetővé tették, hogy egyetlen kályhával vagy kemencével az egész ingatlan fűtését megoldják.

A konyhák díszítése   

Innentől kezdve pedig megállíthatatlanná vált a konyhák hangsúlyozása. Megérkeztek a díszek, a népművészeti motívumok, az asztalterítők és nem utolsó sorban a konyhai kiegészítők. Ebben az időszakban nem létezett előszoba, így bárki, aki a házba belépett, azonnal a konyhában találta magát.

Megkezdődött az asztalok szerepe és az ehhez kapcsolódó vendégvárás és vendégszeretet. Akit színesen láttak, azt a házban található egyetlen asztal mellé ültették és étellel kínálták, ami nagy megtiszteltetés volt a vendég számára. A meleg, a család egységének és összetartozásának színtere lett a konyha és ez a mai napig sincs másként.

Konyháink ma  

Ma pedig elvitathatatlan a konyhák sokszínűsége. Megtalálhatjuk a zárt konyhát ugyanúgy, mint a korábbi időkből visszamaradt nyári konyhákat és persze hazánkban is teret hódítanak az amerikai stílusú konyhák, melyek a nappalival összekötve hatalmas közösségi teret nyújtanak a családok számára.

Egyre inkább azt láthatjuk, hogy a konyhák stílusa különösen fontossá vált, megjelentek benne a főzésre és az étel elkészítésére alkalmas szigetek, a szobanövények és a legkülönfélébb stílusok. Számtalan kiegészítővel próbáljuk meg egységessé tenni a konyhánkat az otthonunkkal, hogy azt érezzük, nem csak étel készül ezekben a helyiségekben.

Ezeknek számtalan pszichológiai, spirituális megközelítése létezik, de minden nézet szerint közös a meghittségre, a harmóniára, a békés családi pillanatokra való törekvés, melynek fő helyszíne maga a konyha. 

Egyre inkább megjelennek a kézzel készített kiegészítők a konyhák különböző szegleteiben, melyek nem csak gyönyörűek és egyediek, de spirituális értelemben is üzenetük van. A kézműves termékek energiája vitathatatlan, nem véletlen, hogy a család legfontosabb és leggyakrabban látogatott helyiségét is igyekszünk megtölteni dekorációkkal, dizájn elemekkel.

Bali a világ legspirituálisabb helye, ahol a vallás és ezen belül a békesség, a család a legfontosabb érték. Megannyi vallás él együtt a parányi szigeten és legfőbb tevékenységük a kézműves termékek megalkotása. Az általuk készített csodák energiája pedig vitathatatlan. A szeretet, a nyugalom, amivel a saját alkotásaikat létrehozzák, meghatározzák a tárgyak energiáját, melye immár a Santai üzletében is megvásárolhatsz.

Kérjük, add meg az adataid!

egy kis türelmet, az adatok feldolgozása folyamatban...