Aki hallotta már a cibetmacska nevét, legtöbbször arra a nem mindennapi módon létrejött italra asszociál, ami ennek az ázsiai macskafélének köszönhetően lett a világ legkülönlegesebb kávéja. Igen, az Istenek szigetéről származó Kopi Luwak kávé selymes ízvilágának köszönhetően igazi kuriózum a kávéfogyasztók körében.

Mi köze a cibetmacskának a világ legdrágább kávéjához?
Mi köze a cibetmacskának a világ legdrágább kávéjához?

Mitől Kopi Luwak?

Indonéz nyelven a kávét „kopi”-nak, a cibetmacskát (a szumátrai pálmasodrót) „luwak”-nak nevezik. Ebből a két szóból alkották meg a kávék királyának tartott Kopi Luwak-ot, ami mára a Balinéz kultúra szerves részévé vált, és aminek alapját a pálmasodró enzimjei mellett a világszinten közkedvelt arabica kávébab adja.

Az ízvilágig vezető út

A luwak csakis a legjobb, pirosra érett bogyókat válogatja ki és eszi meg. Ezután az emésztőrendszerében erjedés következik be. A cibet emésztő enzimjei bejutnak a kávébbabba, megváltoztatva annak fehérje szerkezetét és eltávolítva a savasság és a koffeintartalom egy részét. Ez a kávé ízprofilját javítja, selymesebbé, kevésbé keserűvé teszi az ízét.

Kopi Luwak, a világ egyik legexkluzívabb kávéja
Kopi Luwak, a világ egyik legexkluzívabb kávéja

Azonban, mivel a macska csak a bogyó húsos, pépes részét képes megemészteni, a kávébab sértetlenül halad át az emésztőrendszerén. Az így keletkezett „alapanyagot” gyűjtik össze, majd pörkölik meg, hogy végül a Kopi Luwak exkluzív különlegességként örvendeztesse meg a kávé szerelmeseit.

A cibetkávé különlegesen magas árát annak köszönheti, hogy a természetben élő luwak évente csupán pár száz kilónyi alapanyagot tud előállítani.

Kapcsolódó termékek

Kérjük, add meg az adataid!

egy kis türelmet, az adatok feldolgozása folyamatban...