A balinéz kézműves só titka
A Bali-tengeri só a sziget egyik kevésbé ismert terméke. Kitermelését a mai napig az ősi, hagyományos eljárással végzik. Ezt a technikát azért tudták megőrizni a kornak, mert a balinéz sót csak nagyon kis mennyiségben exportálják.

A sókitermelés alapja
Ennek a különleges kézműves sónak a kitermelése hosszú és türelmes munkát igényel. A gazdálkodók kora reggeltől vödrökben hordják a tengerparthoz közeli földjükre a tengervizet, amit aztán egyenletesen öntöznek szét farmjuk fekete, lelapított homokján. Ezt többször megismétlik, hogy minél egyenletesebb és sósabb felszínt kapjanak.
Az időjárás szerepe
Ha kedvező az időjárás, és napsütéses meleg idő van, a víz szépen elkezd párologni, és a só kicsapódik a vulkanikus homok felszínére. Az így kapott sós homok felső rétegét összegereblyézik és fatörzsekből készült különleges szárítóállványokba helyezik.

Szárítóállványok, mint a só bölcsői
Ezeknek a teknőknek fontos szerepe van a só előállításában. Az állványokba gyűjtött sós homok alapra még több tengervizet öntenek, ami átszűrődik a homokon keresztül. Ezt többször megismétlik, aminek hatására a víz só koncentrációja megnő, így még több ételízesítőt nyerhetnek ki. A teknőkbe kicsapódott sókristályokat végül felkaparják, kiszárítják és a kitermelt sót már csomagolhatják is eladásra.
A balinéz só jelene
Bali sókitermelő gazdálkodói bizakodóan tekintenek a jövőbe, köszönhetően annak, hogy a sziget felkapott éttermei a helyi eredetű termékeket kezdték előnyben részesíteni. ezzel nem csak ételeik ízét, de Bali gazdaságát is támogatják. Az így megnövekedett tengeri só iránti kereslet elég lehet ahhoz, hogy a fiatalabb generációt erre e különleges mesterségre csábítsák.